Associacion Culturau e Civica VIVÉNCIA ARANESA / Programa Víctor Balaguer: Difusió d’Aran a l’exterior.

Una col·lecció singular de llibres promoguda per l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia aranesa dera lengua occitana: “COLLECCION ANTÒNI NOGUÉS”

L’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia aranesa dera lengua occitana l’autoritat lingüística de l’occità a Catalunya i amb seu a la Val d’Aran, està promovent una especial col·lecció d’obres de la literatura universal traduïdes a l’aranès.

És una col·lecció singular de traduccions realitzades pel Doctor Antoni Nogués. Tota una història professional mèdica d’un microbiòleg que inclou haver treballat als Hospitals del Mar de Barcelona, al de Bellvitge de Barcelona i a l’Arnau de Vilanova de Lleida; fer recerca a l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida i haver donat classes a la Facultat de Medicina de Lleida.

El Doctor Nogués nascut a Torrent de Cinca (Osca) l’any 1943, arriba a l’aranès de manera autodidacta fins arribar a les traduccions com una eina pròpia d’aprenentatge. I així va anar prosperant les traduccions d’una profunda qualitat i llestes per gaudir-les els lectors en general.

La Acadèmia aranesa de la llengua occitana hi va veure un bon projecte editorial i es va comprometre a fer-ne una difusió a través del seu web per facilitar-ne l'accés de manera oberta a tothom. Una excel·lent iniciativa de divulgació de la llengua i la creació literària.  

I així cada primer de mes pengen les traduccions al web i per facilitar les baixades informàtiques, les obres estant dividides en diferents fascicles.

Els llibres en aranès d’aquest projecte son: “Guerra i pau” de Lev Nicolàievic Tolstoi. “Anna Karenina” de Lev Nicolàievic Tolstoi, “El Latzèret de Tormes”, “Els Germans Karamazov” de Fiódor M. Dostoievski, “El Buscon” de Francisco de Quevedo, “La Gitaneta” de Miguel de Cervantes, “La il·lustre serventa” de Miguel de Cervantes, “Contes” de Hans Chistian Andersen, “Les aventures de Tom Sawyer” de Mark Twain, “El gelós extremenh” de Miguel de Cervantes, “El llicenciat Vidriera” de Miguel de Cervantes, “Rinconete i Cortadilho” de Miguel de Cervantes, “Crim i Castig” de Fiódor M. Dostoievski i “Les Miserables” de Victor Hugo.


“COLLECCION ANTÒNI NOGUÉS”:

Per les traduccions a l’aranès en obert i gratuïtes ... CLIQUEU AQUÍ