Associacion Culturau e Civica VIVÉNCIA ARANESA / Programa Víctor Balaguer: Difusió d’Aran a l’exterior.

“Vivència Aranesa”

“Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”, que també la denominem  “Associacion Culturau e Civica VIVÉNCIA ARANESA” o directament com a marca  “VIVÉNCIA ARANESA” és una Organització-No-Governamental (ONG), sense afany de lucre, jurídicament avui és una associació, que té “… com objectiu específic cultural el de promoure la cultura i la llengua aranesa i occitana en general, i els seus lligams amb la cultura catalana en el procés de construcció de la Unió Europea. I té com objectiu general cívic el de promoure els drets col·lectius dels pobles, els drets humans, la cooperació al desenvolupament i la cultura de la pau …”.

Com també especifiquen els seus Estatuts : “ … Aquests fins potenciats en dues vessants: una de promoció i difusió popular  i una altre d’estudis i difusió de caràcter  acadèmic en especial de projecció universitària”.

Vivència Aranesa, com a projecte i experiència va començar l’any 1998. És va iniciar una primera etapa, com un Taller d’estudis i comunicació a Vielha  denominat “Centre d’estudis Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”. La seva tasca més emblemàtica, fou la d’editar el periòdic en aranès “Eth Diari”. També és feren campanyes per la normalització de l’aranès i activitats de cooperació al desenvolupament.

A finals de l’any 2003 l’entitat es converteix jurídicament una associació, formalment amb la mateixa denominació dels seus inicis -”Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”- però utilitzant com a marca corporativa de difusió, només la denominació abreujada de “Vivéncia Aranesa” en aranès o “Vivència aranesa” en català. (Només canvia l’accent).

En aquesta segona etapa, Vivència Aranesa ja ha desplegat una amplia activitat, que ha anat definint els seus continguts de política cultural i cívica, i també ha anat desenvolupant la seva original forma d’organitzar-se.

Vivència Aranesa actualment és una “associació de quadres” de voluntariat, sense tenir una massa d’afiliats inscrits.

Vivència Aranesa funciona, en la seva tasca del dia a dia, per “Programes, Projectes i Activitats”. O sigui el ciutadà pot col·laborar amb Vivència Aranesa en el nivell i grau que vol, des d’un ampli programa fins una activitat puntual. Els ciutadans no s’afilien formalment a l’entitat, simplement participen en allò que els interessa.

Nou Programes de Vivència Aranesa  estan articulats, amb diversos nivells de funcionament.

1. Programa Frederic Mistral: Que té com objectiu fer traduccions en aranès d’Obres de literatura Universal i promocionar la literatura occitana. 

2.Programa “Mossen Condò de Dinamizacion Civica e Culturau”: Foment de l’institucionalització de les reivindicacions araneses, com les occitanes en general. 

3. Programa Robert Lafont: Intervenció a biblioteques en activitats d’occitanització i foment de la lectura. 

4. Programa Ramond de Carbonnières: Cultura de muntanya i neu

5.Programa Teresa de Bausen: Sobre les reivindicacions de la dona. 

6. Programa Trobairitz Beatriu de Dia: Tallers i programes educatius.

7. Programa “Pirineus Solidaris”: Programa de Cooperació al Desenvolupament. 

8.Programa Víctor Balaguer: Difusió d’Aran a l’exterior. En la que s’enquadra aquest blog/web: “La Val d’Aran explicada als catalana”.

i 9.Programa Loïs Alibert: Intervenció als mitjans de comunicació i premsa universitària.

Per aquest últim programa s’ha creat una Joint Venture cooperativa entre la pròpia Associació VIVÈNCIA ARANESA i l’Associació universitària AMICS de LO CAMPUS per editar la revista LO CAMPUS -en paper i digital- amb els seus 6 mini-Suplements especialitzats: ACCIÓ SOLIDÀRIA, CLÀSSICA, “Goodbye Institut”, LO CAMPUS MÈDIC, LO CAMPUS BARRIS, La FRANJA i la Universitat i ER ESTUDIANT.

I amb l’edició cada dia del digital LO CAMPUS DIARI.

A part d’activitats culturals directes de difusió -com Conferències, Tallers, Taula Rodona Cultural, Cartells, Vetllada literària-, Vivència Aranesa promou iniciatives culturals per contribuir al reforçament del que anomenem “infraestructures de referència cultural”. La filosofia de Vivència Aranesa és estar i fomentar la “cuina” dels serveis culturals a llarg termini, per projectar-les posteriorment al ciutadà.